LOSOS VARENÝ V PARE S BIELOU ŠPARGĽOU A HOLANDSKOU OMÁČKOU

ingrediencie
800 g filety z lososa
20 stoniek biela špargľa
200 g maslo
4 ks vaječný žĺtok
100 ml suché biele víno
50 ml biely vínny ocot
trochu olivový olej
podľa chuti soľ, čierne korenie
Postup:
1.Bielu špargľu olúpeme, konce odrežeme. Špargľu vložíme do dierovanej nádoby. Lososa opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme a rozdelíme na štyri rovnaké porcie. Filety potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme nastrúhanou kôrou z polovice citróna. Do stredu jednej porcie lososa zapichneme teplotnú sondu a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Filety pečieme spoločne so špargľou v predhriatej rúre nastavenej na funkciu Vlhká para 80 °C. Teplotnú sondu nastavíme na 65 °C.
2.Medzitým si pripravíme holandskú omáčku. V kastróliku pomaly zohrejeme 200 g masla. V miske vyšľaháme žĺtky spolu s bielym vínom a vínnym octom, aby vznikla penová zmes. Potom pomaly ďalej šľaháme vo vodnom kúpeli, až kým zmes nezhustne. Misku odstavíme a po kvapkách do nej zašľaháme roztopené teplé maslo. Vznikne hladká, lesklá omáčka, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
3.Špargľu na záver krátko orestujeme na masle a dochutíme soľou a korením. Lososa podávame s bielou špargľou a prelejeme holandskou omáčkou.